Kronen & Bruggen

Kronen en bruggen zijn een duurzame vervanging voor zwaargevulde tanden of kiezen. Kronen zijn primair bedoeld om zwakke tanden of kiezen een verlengde levensduur geven.

Als een vulling te groot is en/of de tand of kies flink verzwakt is door een wortelkanaalbehandeling, dan kiest u voor een kroon.
Als een tand of kies afwezig is en u wenst geen implantaat, dan kiest u voor een brug.
De kroon of brug mag niet opvallen tussen de echte tanden en kiezen, daarom besteedt tandartspraktijk Kho veel aandacht aan een natuurlijke vorm en juiste kleur. Ook wordt altijd vooraf gekeken of de tand of kies vrij is van ontstekingen en zo een goede basis vormt. Kronen en bruggen gaan tegenwoordig zeker 15, maar steeds vaker 20 tot 30 jaar mee.

Kronen

Een kroon is een kapje wat de natuurlijke vorm van een tand of kies heeft. Er zijn verschillende soorten: volle keramische kroon, volle metale kroon of een combinatie van deze materialen. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Als een vulling te groot is en het element zwaar verzwakt, dan is een kroon de beste oplossing. Maar een kroon kan ook geplaatst worden om een esthetische reden.

Bruggen

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Hij bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Pijlers zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug kan nodig zijn om beter te kunnen kauwen of om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien. Bruggen kunnen ook om een esthetische reden geplaatst worden.

Vrij-eindigende brug

Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies.