Parodontologie, Mondhygiëne en Preventie

Klachten aan het tandvlees en onderliggend kaakbot komen vaak pas in een laat stadium naar voren. Om dit op tijd op te sporen en te voorkomen, geeft de tandarts uw tandvlees eens per jaar een cijfer: de DPSI-score.

Met de DPSI-score kan de tandarts u doorverwijzen naar de preventieassistent of de mondhygiënist voor een gebitsreiniging of een uitgebreide behandeling van het tandvlees.

Goede mondhygiëne

Gezond tandvlees is roze, ligt strak om tanden en kiezen en bloedt niet als u uw tanden poetst. Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond en voorkomt u daarmee ontstoken tandvlees. Een goede mondhygiëne houdt meer in dan tweemaal per dag uw tanden poetsen met een fluoridetandpasta. Ook de ruimten tussen de tanden en kiezen dienen dagelijks te worden gereinigd met bijvoorbeeld tandenstokers, ragers of flosdraad.

Gingivitis

Rood, gezwollen of bloedend tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees. Tandplak op de overgang van uw tandvlees naar uw tand of kies en de plak die tussen uw tanden en kiezen blijft zitten, veroorzaakt ontstoken tandvlees. Dit heet gingivitis. Bij deze situatie is volledig herstel naar gezond tandvlees nog mogelijk. De preventieassistent voert gebitsreiniging uit en geeft instructie mondhygiëne zodat het tandvlees weer volledig kan herstellen. Dit doet de mondhygiënist ook, maar zij gaat een stap verder, indien de situatie er naar vraagt.

Parodontitis

Bij verder gevorderd ontstoken tandvlees is aanhechtingsverlies en afbraak van het kaakbot opgetreden. Helaas merk je dit zelf niet, waardoor het langzamerhand verder gaat en uiteindelijk de tanden of kiezen zelfs los gaan zitten. Dit heet parodontitis.
Parodontitis moet worden behandeld om de afbraak van het kaakbot te stoppen, de aanhechting te genezen en het tandvlees weer gezond te maken. Mogelijk is het tandvlees inmiddels teruggetrokken. Voordat de mondhygiënist u adviseert voor een uitgebreide parodontitis-behandeling, maakt zij een pocketmeting en ontvangt u een begroting. De mondhygiënist behandelt volgens het paroprotocol, ook voert zij gebitsreiniging uit en geeft instructie mondhygiëne. Bij parodontitis is de nazorg door de mondhygiënist volgens het paroprotocol van essentiëel belang. Meerdere afspraken per jaar is zeer gebruikelijk.
Onze praktijk heeft veel ervaring in het behandelen van parodontitis. De mondhygiënist reinigt diep onder het tandvlees. Dat gebeurt onder plaatselijke verdoving. Vaak krijgt u nog een mondspoeling voorgeschreven en soms ook een antibioticum.

Bacteriekweek

Ter ondersteuning van de parodontitis-behandeling wordt er vaak gekozen om een bacteriekweek voor en na de behandeling te laten doen. Zo kan goed gevolgd worden of de behandeling aangeslagen is.