Klikgebit

Een klikgebit is een geweldige uitkomst voor wie niet voldoende overweg kan met een gewoon kunstgebit. Het klikgebit rust op implantaten in de onderkaak. Een klikgebit op implantaten in de bovenkaak is ook mogelijk.

U heeft meer dan een jaar geleden al uw tanden en kiezen laten trekken en draagt nu een kunstgebit. Ondanks regelmatige aanpassingen en rebasen (een nieuwe voering aanbrengen) kunt u helaas niet altijd comfortabel kauwen, spreken en lachen. U komt dan in aanmerking voor een machtiging bij uw verzekering voor een vergoeding voor een klikgebit op implantaten. U betaalt alleen de wettelijke eigen bijdrage voor een kunstgebit (€125 per kaak in 2014) plus het eigen risico voor de zorgverzekering indien u nog geen medische kosten heeft gemaakt.

Implanteren

Voordat u een klikgebit kunt laten aanmeten, dient de tandarts 2 of meerdere implantaten in de onderkaak te plaatsen. Twee van de drie tandartsen voeren deze behandeling uit. Meer hierover op de pagina “Implantologie”.

Klikgebit

Boven op de implantaten worden drukkoppen of een steg (staaf) geplaatst. Hierop ‘klikt’ het klikgebit eenvoudig vast. Het is belangrijk dat u deze constructie èn het klikgebit goed schoon houdt.

De ervaringen van mensen die u voorgingen zijn: je moet even doorzetten en geduld hebben, maar het is het dubbel en dwars waard om weer goed te kunnen kauwen, spreken èn lachen! De meest gehoorde reactie is dat men het jammer vindt, dat de behandeling niet jaren eerder is uitgevoerd, zodat men eerder kon genieten van hun eten.

Bovenkaak

Een klikgebit is ook mogelijk op implantaten in de bovenkaak. Het is dan raadzaam minimaal 4 implantaten in de bovenkaak te laten plaatsen. Als er een overkappingsprothese wordt geplaatst, voelt het alsof u uw eigen gebit weer terug krijgt. Ook uw smaak krijgt u dan weer volledig terug, het verhemelte wordt niet meer afgesloten en u voelt het eten ook beter in de mond. De bovenkaak is vaak al zodanig geslonken, dat botopbouw nodig is. Implanteren in de bovenkaak wordt in bijzondere gevallen ook vergoed door uw verzekering.