Telescoopconstructie

Een telescoopconstructie is een brugconstructie op telescoopkronen. Als de kiezen afwezig zijn, kan de kauwfunctie hersteld worden met een telescoopconstructie. Indien nodig worden er eerst implantaten geplaatst en worden de 2 achterste eigen tanden beslepen. Hierop worden later 4 gouden kappen geplaatst. De overkappingsprothese steunt dan op deze 4 tanden.

De telescoopkroon is een precisie-verankering bestaande uit een gouden (primaire) kroon (binnenkroon), waarover een nauwsluitende mantel (buitenkroon) past. De prothese waarin de buitenkronen zijn opgenomen, kan een volledige overkappingsprothese, een soort uitneembare brug of een combinatie van beide zijn. Het buitenoppervlak van de binnenkroon en het binnenoppervlak van de buitenkroon raken elkaar pas op het allerlaatste moment tijdens het inzetten en laten als eerste weer los bij het uitnemen. (vrij naar Prof. Dr. N.H.J. Creugers).

Voordelen

Voordelen van een telescoopconstructie is dat bij verlies van een of meerdere pijlers de constructie ongemoeid kan blijven functioneren. Een gewone brug zou bij het verlies van een van beide pijlers verloren zijn.